
Un prieten imi spune: Nu
mergi la Sugag? De ce? Intreb eu. E sarbatoare campeneasca.
În data de 21 Noiembrie 1935 are loc la Sibiu primul congres al oierilor români, unde se hotaraste infiinţarea Uniunii Oierilor pe intreaga ţara, cu sediul la Poiana Sibiului.
Cu ceastă ocazie aderă comunele în care oieritul era meseria de bază, dintre care : Poiana Sibiului, Jina, Raşinari şi
Şugag - din Ardeal; Văideeni, Băbeni, Novaci, Polovragi, Mihaeşti, Corbi şi Domneşti - din Regat.
Duminica am fost in comuna Sugag Judetul Alba si am asistat la o manifestare populara deosebita. Am parcat microbuzul dupa care am asistat la
jocuri populare nu numai pe scena cat si printre spectatori (vezi foto).

Portul popular de pe valea Sebesului se identifica imediat prin simplitate, sobrietate si eleganta, ALB - Negru.
Frumusetea portului popular este dublata de barbatia ficiorilor, de unde vorba "ai nostrii ca brazii",

si mandria fetelor ce eclipseaza pana si soarele.
In rest BERE HATEGANA, BALMOSH si VOIE BUNA.
Apropo: Probabil puţini ştiu ca drumul ce trece prin Şugag, marcat pe hartă DN67C Novaci-Şugag- Sebeş este cel mai înalt drum alpin din România, cunoscut sub numele de Trans- Alpina. Legenda spune că drumul a fost construit prima dată de armata romană condusă de împăratul Traian. Acesta pare să fi fost traseul pe care armata romană a trecut Munţii Carpaţi în anul 101 şi a ajuns la cetatea dacică Sarmizegetusa, în Munţii Orăştiei, unde era retras Decebal cu oastea sa.
Refăcut în timpul celui de-al doilea război mondial de către germani, pentru scopuri militare, Transalpina a fost foarte puţin utilizată de-a lungul timpului. Azi şoseaua mai este asfaltată în proporţie de 25%.Pe parcursul ei, ai parte de aventura, mister si niste privelisti cum rar intalnesti. Spectacolul oferit se desfasoara si la inaltimi de peste 2000 de metri (Pasul Urdele 2145 m).
Aşteptăm cu nerăbdare modernizarea acestui drum pentru ca şi cei ce nu deţin maşini de teren să se poată bucura de spectacolul oferit de Trans-Alpina.
Comentarii