Translate by Google

joi, 26 noiembrie 2009

Modele de viata la tineri

Azi la Radio CLUJ la o emisiune interactiva se dezbatea un subiect legat de modele de viata pentru tineri. Moderatorul cita dintr-un sondaj cu primii clasati in preferintele elevilor ca modele de viata si am retinut in cap de lista, nominalizat, Cristian Tudor Popescu, apoi veneau vedete de televiziune inclusiv Huidu si Gainusa. La mare distanta erau nominalizati oameni de ”afaceri” controversati dar puternic mediatizati cu actiuni pe piata media. Nu am remarcat: oameni de cultura, oameni de stiinta, profesori, etc. Se pare ca televiziunea face educatia in Romania de 20 ani, iar modelele tinerilor sunt persoane care nu au facut nimic, doar critica, critica si iar critica. Pe romaneste baga de vina la cei care fac si cei care incearca sa faca ceva.
Critica starneste zambete si chiar nu mai conteaza ca in Romania traiesc oameni si exista o viata sociala si economica. Totul se rezuma la stilul de viata a circarilor (pardon vedetelor) si la ghetourile societatii pline de aurolaci si drogati.
In anul 1995 in Biblioteca Universitatii din LILLE (Franta) se gasea o singura carte despre Romania scrisa dupa 1989 de un ilustru necunoscut care aprecia despre tara sa si a noastra ca ”... dupa dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a intaurat dictatura comunista, pana in 1989 cand dictatorul ceausescu a fost inlaturat... ” atat puteau citi studentii Universitatii franceze despre o perioada de 40 de ani din Romania, adica aici nu a existat nimic.
Ma intreb cum va arata Romania condusa de generatia tanara care au ca model circari moderni din televiziune ce satirizeaza tot ce nu convine. In istoria recenta am mai vazut un ”sclipitor analist politic si economic” care a fost cel mai mediocru ministru la un minister din domeniul analizat” Probabil ca Romania viitorului va fi asa cum am citit in cartea de la LILLE ”o epoca intr-o fraza,” restul nu mai conteaza.
Gandurile mele din acest spatiu sunt numai si numai ca principiu de dezvoltare a personalitatilor viitorului care sunt educate nu de profesori ci de regizori si scenaristi. Acum ma gandesc: depinde cine scrie scenariul si pentru cine.

Niciun comentariu: