Treceți la conținutul principal

GHID simplu pentru depunerea cereri unice de plată la APIA (util persoanelor care au teren agricol, animale, producatori, ..) pe 2015


Așa cum am povestit în articolul cu pățania rudelor mele în raport cu APIA 2015, m-am hotărât să denunț specializarea mea, AD-HOC,  în domeniu pentru a fi folositoare și altor persoane care au de depus cererea unică de plată la APIA pentru subveții la terenuri agricole, animale sau produse. 

A se reține: Voi cei care citiți, din întâmplare, sau nu,  ca utilizatori de computere (copii, nepoți, frați, surori, afini ai acestora) îi puteți  ajuta! PUTEȚI AJUTA BUNICII, PĂRINȚII ȘI ALTE RUDE CHIAR DIN ORAȘELE UNDE STUDIAȚI, LUCRAȚI pentru a depune documentașia la APIA!!!

GHID (de amator) pentru fermierii care solicită subvenție de la APIA
 PAS cu PAS (nu ca a președintelui)

Pasul 1. Mergi la primăria unde sunt terenurile ce le utilizezi sau le deții și soliciți o Adeverință din care rezultă terenurile (parcelele) care sunt în proprietate sau utilizate. Dacă nu esti proprietar si utilizezi terenul altcuiva trebuie să faci un contract de ARENDĂ sau COMODAT. VEzi documente

Pasul 2. Pentru animale (bovine, ovine, caprine) trebuie să deții adeverință care să ateste faptul  că ești înscris într-o asociație profesională în domeniul (creșterea bovinelor, etc) și documente de înregistrare a animalelor de la medicul veterinar.

Pasul 3. Daca ești și producător trebuie să fi înscris cu o cotă de lapte.

Primul punct obligatoriu celelate sunt facultative (acum după modificarea legislației în ultim moment)

Cu aceste documente români (mici fermieri) merg la coadă la APIA fără să li șe spună de nimeni că pot evita statul la rând (nopți si zile). 
Următorii pași, simplificați, ar trebui să fie făcuți de solicitanți (prieteni, rude sau/si afini) de acasa de la un calcultaro simplu cu o conexiune internet. 

Dacă nu se digitizează parcelele din adeverinte in prealabilul vizitei la APIA se îngreunează activitatea funcționarilor care fac munca solicitantului. 

Solicitantul/ Fermierul PF poate fi ajutat de un copil, un prieten, un nepot, etc. care pot sa marcheze într-o hartă (de tip google maps) parcelele din adeverințele eliberate de primarie și sa scrie numarul de animale si varsta.

Așadar,

Pasul nr. 4. Solicitați de la APIA un cont în mediu ON-LINE cu utilizator și parolă (în cazul în care nu aveți sau nu ați mai depus cereri în anii anteriori).

Pasul nr. 5. Cu acest COD  de utilizator (user) denumit generic popular RO-ul (codul de user are începutul cu RO00012345)  accesați, direct sau cu ajutorul celor tineri care știu să folosească un computer conectat la internet adresa de mai jos pentru a înregistra proprietățile. Parola este în general CNP dar se poate schimba.

Accesează:

http://lpis.apia.org.ro/

Introduci USER ul primit si parola,



Se intră în cont și apare pagina unde introduci date si informații generale despre fermier și patrimoniu, inclusiv informații despre rasa animalelor, numărul acestora, precum și producția de lapte obținută în anii anteriori (dacă este cazul).



 După completarea câmpurilor se închide fereastra și apare harta României pe care se poate face zoom (se poate mării), apoi căutați parcela prin accesarea iconiței ”cauta” care este ”binoclul” situată sus stânga

Apare o casetă de selecție prin care puteți face căutarea parcelei (terenului) după județ/ comună/ siruta comună și bloc fizic

După ce ați completat coordonatele vă apare harta cu parcele identificate după cod parcela. In această hartă identificați parcela după numărul din adeverința de la primărie. Cu ajutorul butoanelor din stânga faceți conturul (perimetrul) terenului pentru care soliciați sprijin financiar. Atenție poate fi si o jumatate de parcelă, dar nu mai mult decât suprafața din adeverința primariei.

ATENȚIE, PERIMETRUL FĂCUT NU POATE DEPĂȘII perimetrul BLOCULUI FIZIC (MARCAT CU LINIE GALBUIE de soft)!!!

ATENȚIE SĂ NU DEPĂȘIȚI SAU SĂ MARCAȚI terenuri de la vecini ț, In acest caz, de dublare, se face culoarea portocalie la parcelă 


După ce ați terminat de creionat (cu mouse de la computer) perimetrul parcelei identificată digital după codul de la adeverința primăriei, apare o casetă de dialog cu proprietățile fizice ale parcelei ce trebuie completate ca proprietăți și destinație, vezi figura de mai jos.  Identificare, suprafață pe care o calculează și sistemul automat, destinație teren, pășune, teren arabil, fânețe, etc. Aici trebuie sa selectați si masura de agromediu dacă optați pentru așa ceva. Există legende descriptive.



Cand ai terminat de completat caseta cu proprietați, parcel se hașurează prin linii înguste de culoare galben. Dacă nu este corect marcată și identificată parcela în harta virtuală acesta se colorează portocaliu sau roșu (vezi figura de jos). Culoarea Portocaliu se face și daca este marcată/ adjudecată și de altă persoană. Daca se suprapune cu altcineva suprafata suprapusa se face rosie. In aceste situatii trebuie anunțată APIA. Dacă se anunță de solicitant APIA, acesta  penalizează și iți cere să restitui banii.


În final poti verifica prin butoanele (icon-uri) de sus situația înregistrată cu erori dacă este cazul pentru a fi remediate conform imagini de jos. Verificarea se face si prin icon-ul care este cu un patrațel tip grilă.



Concluzia: PUTEȚI AJUTA BUNICII, PĂRINȚII ȘI ALTE RUDE CHIAR DIN ORAȘELE UNDE STUDIAȚI, LUCRAȚI sau PIERDEȚI VREMEA PE REȚELE DE SOCIALIZARE. 
În situația in care aceștia sunt la țară și nu utilizează foarte bine un computer, cereți adeverințele scanate sau foto. Cereți adeverințele de la primarie, cod user si parola și marcați (pași sunt descriși mai sus). Apoi cel care solicită (ruda, prietenul, bunicii) merg la APIA unde salariatul doar mai verifică suprafetele din adeverință, certifică inregistarea din mediul ON-line si VALIDEAZĂ. 

Altfel, funcționarul înebunește făcând procedura de mai sus la fiecare solicitant (în judetul Alba sunt 10.000 fermieri numai la sectorul bovine), iar bunicii și părinții voștri sunt umiliți și stau la cozi interminable la sediile APIA cu zi cu noapte, sau nopți.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Apa Riurilor - Serviciul de salubritate al romanilor

De fiecare data cand cresc corele riurilor se curata si albiile acestora pline de gunoaie ca efect al necivilizarii. Toata lumea arunca ce ii prisoseste fie ca merge la "iarba verde" fie ca locuieste in zone rurale si administratia nu a binevoit sa organizeze salubrizarea localitatilor. Apa din ploi si zapezi ne prezinta de fiecare data dimensiunea lipsei de civilizare a conationalilor. Asa ceva in tarile Europei sau chiar  in MONGOLIA nu se concepe.

La Oarba de Mureş a existat un erou colectiv: oştirea română

Recent am trecut prin Oarba de Mures, un loc cu rezonanta in istoria poporului roman, citam din cuvantul la dezbaterea parlamentara a deputatului Lădariu Lazăr " Ardealul şi-a aşteptat fraţii cu inima la trecători, cu nădejde în izbânda visată, dorinţa de eliberare a Ardealului era să fie sprijinită, ca dovadă a unităţii de neam, de Divizia a IX-a de Infanterie Constanţa a generalului Costin Ionaşcu, celebra Divizie Mărăşeşti care s-a acoperit de glorie în Moldova în anii Primului Război Mondial. Ajunşi la capul de pod Cipău - Ogra - Iernut au întîlnit iadul pe pămînt: forţarea Mureşului, lupta pentru fiecare metru de teren sub văzduhul care fierbea avea un singur ţel – cucerirea blestematei Cote 495, aşezarea steagului victorios pe o poziţie inespugnabilă. Sub singurul îndemn "Înainte, val după val!", au căzut în acea toamnă a anului 1944 peste 11 000 de ostaşi. Pentru scoaterea din nemeritata uitare a celor care au dat ţării ca supremă jertfă tot ce aveau mai