Translate by Google

joi, 16 iulie 2009

Proiectele de infrastructura si finalitatea

In jurul nostru auzim despre proiecte finantate si gestionate de autoritatile publice dar nu sesizam finalitatea. De ce aceste lucrari sunt prost executate sau/si neterminate in termen?
Cand vedem o lucrare investitionala finalizata ne intrebam daca a fost sau nu decor pentru ceva pelicula cinematografica cu subiect de razboi. Executantii fac treaba de mantuiala si de multe ori pleaca in graba cu organizarea de santier. Putini dintre noi stiu ca aceste proiecte se liciteaza de firme specializate in "a castiga licitatiile", deconteaza cu autoritatea publica banii si plaseaza lucrarea unor terti pentru 40-50% din valoare fara sa faca nimic in lischimb. Sub-antreprenorul preia afacerea si o plaseaza pentru 70% din ce a primit la executanti, doar ca uita sa mai si deconteze lucrarea. De aici blocajul financiar - cei care lucra nu mai primesc banii de la cei care au fost privilegiati si au incasat de la prima mana.
Finalitatea: Nimeni nu mai urmareste executia proiectului pentru simplu motiv ca exista o serie intreaga de contracte in cascada. Decontarea se face la prima mana in dublu sens (comision si plata lucrarii).
Utilizatorul final, cetateanul, va plati lucrarea prin cotizatia la buget (impozite, taxe, accize) si nu are nici un cuvant de spus. Se intimpla...

Niciun comentariu: