Translate by Google

miercuri, 20 iulie 2011

Ambasadorul YUANULUI si prietenia chineza = crestere economica de invidiat

Recent, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, EXCELENTA SA, Dl. Mugur ISARESCU, a incalzit relatiile diplomatice intre CHINA si ROMANIA, din punct de vedere al politicilor monetare si chiar financiare.  Guvernatorul BNR a invitat Banca Nationala a CHINEI sa foloseasca Romania ca pe un CAP de POD pentru EUROPA in cadrul politicii monetare si  financiare. 


CHINA, singurul prieten constant al ROMANIEI din ultimii 60 de ani, a sprijinit Romania din punct de vedere politic si monetar neconditionat si in vremuri economice bune si in vremuri grele . 

Romania, la rindul sau,  a sprijinit CHINA din punct de vedere politic, in situatiile in care conjunctura politica internationala o defavoriza si nu ii oferea statutul de "mare putere economica". Acest sprijin a fost numai cand am avut  presedinti de stat lucizi si nu "diletanti". Sa ne amintim, iar chinezi nu uita,  situatia in care lumea intreaga izola politic CHINA datorita gripei, iar ADRIAN NASTASE ca premier a fost singurul care a avut curajul de a face o vizita oficiala de stat in CHINA.

"Autorităţile din domeniul finanţelor din China au decis să depună valute străine în Banca Naţională a României la începutul anilor '90, atunci când valuta se afla încă în cantităţi mici în România, a reamintit el, adăugând că demersul a fost o dovadă a prieteniei durabile dintre băncile naţionale ale celor două ţări" [www.agerpres.ro]. 'A fost un ajutor concret şi un gest de prietenie. Un prieten la nevoie se cunoaşte. Isarescu a precizat ca nu a uitat acel gest de prietenie. 

Prin gestul sau, de mare "valoare" si relevanta diplomatica [n.n. pentru cine pricepe viitorul],  Guvernatorul Băncii Naţionale a României a deschis calea de a fii ambasadorul monedei chineze pentru consolidarea încrederii in aceasta de catre terti.


In paralel cu diplomatia politicii monetare comune se dezvolta si actiunea concreta de contruire a orasului chinezesc, comunitatea chineza din AFUMATI. Afacerile de la AFUMATI trebuie sa fie dublate de suportul financiar al bancilor din CHINA.  Masuri binevenite pe termen scurt pentru dinamizarea schimburilor comerciale si ridicarea ROMANIEI la statul de principala poarta economica pentru EUROPA. 
Avem:
- infrastructura maritima  numarul 1 din EUROPA prin portul de la Constanta si Constanta SUD (AGIGEA):
- infractructura fluviala a Canalului "Dunare - Marea Neagra"
- infrastructura aeroportuara de invidiat
- resurse materiale, umane; 
- economie emergenta; 
Lipsesc:
- Stiinta si decizia politica;
- Resursele Financiare;
- Oameni cu viziune.

Niciun comentariu: