Translate by Google

duminică, 17 iulie 2011

Patrimoniul indiferentei

Am citit cu surprindere un articol dat de Virgil POP, custodele MONUMENTELOR ISTORICE din CLUJ prin care domnia sa opina ca statutul de ”intelectual” il ai numai daca ai origine aristocratica. Contextul fiind nemultumirea sa asupra pozitiei luata de intelectualii din CLUJ si IASI asupra unei placute plantate langa statuia lui Matei Corvin. Pe langa argumentele stintifice cunoscute de domnia sa (că or mai fi si necunoscute)  a subliniat derajul facut de cei care sunt români. Intre tezele domniei sale se evidenţiază superioritatea culturală a unora in faţa culturi poporului român obisnuit spune domnia-sa cu o civilizatie rurala. Citam În plus, noi suntem o civilizaţie tradiţională care nu este urbană, ci rurală. Nu există o conştiinţă adaptată civilizaţiei urbane vechi. Românii nu au fost generatori de spaţiu urban.”

Păi ar trebui sa cunoască domnia sa ca civilizatia daco - romana (adica un fel de stramosi ai nostri) zace in spatiul urban ”betonat” in ultimii 1000 de ani, peste care s-au construit cladirile admirate si protejate azi. Acea civilizatie urbana are ramasite sub fundațile de la Catedralele din centrului Clujului si din Alba Iulia. 

In aceste zile in Alba Iulia, intelectuali de marca, betoneaza tot site-ul istoric al cetatii APULUM si apoi desupra șapei de beton pun pavele!!! Unde rămâne civilizața urbana ”mister POP Virgil”?

In Grecia daca se gasește o simpla piatra de contrucție la inceperea unei construcții se oprește orice activitate definitiv si se conserva!!! La noi nici nu se da acces arheologilor ca să descarce de sarcina locul, si totul pentru a pierde crăițarii europei!!!

Centrul Clujului sta pe o civilizatie, care a fost cu maiestrie ascunsa de noile contrucții facute in urma cu 200 ani? Atunci nu au pregetat sa puna pamânt peste arhitectura istoriei, iar azi daca  nu suntem aristocrati nu suntem intelectuali. In opinia maestrului, intelectualii cu apartenente sociale si formati in doctrina socialist nationalista nu au ce cauta in spatiul de exprimare a societatii.

Citam din tezele domnului POP Virgil: ”Din păcate, s-a găsit un grup de intelectuali clujeni şi ieşeni, adică nu au reuşit să găsească în Cluj un număr mai mare şi au trebuit să caute susţinători şi în alte oraşe. Unii intelectualii clujeni sunt şi ei nişte manipulaţi, nişte frustraţi, nişte personaje de origine foarte modestă care şi-au făcut facultatea în plin socialism sau la sfârşitul stalinismului. Pe urmă, când au devenit activi profesional la început naţional-comunismul lui Ceauşescu şi sunt oameni care îşi datorează cariera acestui context şi au devenit sustinatori ai post-national-comunismului.”  [sursa: BUZZ NEWS _ 01 iulie 2011].

Pai domnu` POP daca nu esti aristocrat cu diploma nu ai dreptul la opinii???


Niciun comentariu: