Translate by Google

marți, 4 decembrie 2007

Investitii sau in vestiti (un mod anacronic de dezvoltare sociala)

Romania si TUR ISMUL (involutie sau incompententa)
Un tip pe nume SUN TZU spunea acum ceva timp (peste 1000ani) spunea "Cand ofiterii sunt curajosi si trupele slabe, armata e in pericol". Intrebare: Avea dreptate?
Pai citind un articol in cotidianul UNIREA din Alba Iulia, ma blokez si raman prost in fata desteptilor.
Sa urmarim rationamentul: citam ca asa e de bun simt "Şi pentru staţiunea Arieşeni autorităţile judeţene au pus la punct un proiect de dezvoltare turistică pentru atragerea potenţialilor investitori, însă deocamdată acesta se află în cea mai mare parte doar pe hârtie. În proiectul realizat de Consiliul Judeţean Alba împreună cu specialiştii de la Transcablu Braşov se vorbeşte despre transformarea staţiunii Arieşeni în cel mai mare şi atrăgător domeniu schiabil din România, comparabil cu o staţiune de acelaşi gen din Austria." (cotidianul Unirea).
Adika cei care coordoneaza banii publici si investesc in numele nostru pentru o dezvoltare durabila se gandesc sa faca partii si transport pe cablu. Interesant!!! Altceva ce proiecte marete mai stiu sa faca? un bar un restaurant?
Pai stimabililor, pe bani publici faceti va rog infrastructura (drumuri, poduri, canalizare, serviciu de salubrizare, etc.). Daca acestea sunt facute vin si investitorii (vezi Prigoana si compania) sa isi faca partii de skii cu teleskii cu tot. Veti avea sute de kilometri de partii pentru ca e un bussines pe care fiecare administrator de pensiune il poate face pe dealul care e proprietar. Instalatia de cablu vine si ea, sau poate vine o firma si chiar produce accesorii daca se cauta pentru mai multe partii.
Dar cine sa vina daca nu avem drumuri, daca statiunea Arieseni si cele din aval nu au sistem de colectare a gunoiului, nu au statii de epurare, nu au canalizare sau servicii de telefonie fixa, etc.
Astea trebuie realizate cu bani publicii. Diferitele investitii secventiale pe care si le trag tot ei in regim privat ar trebui sa le lasam pe seama investitorilor. ADIKA O PUNEM, partia ca despre ea e vorba, langa Hotelul meu sau al tau. Daca nu le avem nu este nici o problema, constructorul care, o ia, licitatia ca de aia vorbeam, ne va face doua hoteluri. Si uite asa marcam o dezvoltare durabila a sectorului tertiar, in turism. Dar sa nu confundam Austria cu Arieseni-ul chiar daca exista similitudini estetice. Nu exista insa similitudini la alesi locali... Mentalitate de roman smecher. Asta E.

Niciun comentariu: