Translate by Google

duminică, 21 februarie 2010

Pretul Romaniei de tara UE, container de gunoi radioactiv

Am citit in presa EUropeana preluata partial si de presa romaneasca depspre faptul ca incep negocierile cu uele state, din centru si est ca sa gazduiasca depozitele pentru deseuri rezultate din activitatea nucleara, a tarilor din vestul Europei.
Sunt convins ca printre alte locatii este vizat ca spatiu pentru gunoaiele nucleare si zona BANITA din Muntii APUSENI, sub statiunea ARIESENI de ALBA. Dupa cianura de la ROSIA MONTANA, pregatita de canadienii de origine romana, la 70 km distanta se configureaza deseurile  de uraniu ale tarilor dezvoltate pe care ii intereseaza mediul si protectia populatiei. Conducatorii din Romania nu se vor sfii sa faca plecasiuni si sa spuna da sa traiti bine aproband cerinta mai marilor din UE.

Pentru necunoscatori, precizez ca la BAITA, langa orasul STEI, judetul Bihor a fost declarat ca depozit natural de deseuri radioactive fosta mina de uraniu din care rusii pana prin anii 1956 au extras la greu zacamant de uraniu, ca despagubiri de razboi. Galeriile acestei mine sunt vizate si pentru rahaturile radioactive din UE. Vizualizare hartă mărită

3 comentarii:

elena spunea...

Faptul că deşeurile nucleare din Uniunea Europeană ar putea fi transportate în Europa de Est, una dintre posibilele locaţii fiind România, NU ESTE O NOUTATE. sau cel putin nu pentru mine :)
recomand 2 articole http://www.mediafax.ro/externe/trei-state-europene-isi-vor-ingropa-deseurile-radioactive-5571812/

si http://www.mediafax.ro/externe/romania-ar-putea-gazdui-gunoiul-nuclear-al-ue-5537716

potrivit carora " Negocierile sunt în curs de desfăşurare ( n.r. - privind construirea acestor depozite de stocare a deseurilor nucleare) între opt ţări - Organizaţia europeană pentru dezvoltarea capacităţii de stocare din care fac parte Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria - pe tema transportării şi stocării deşeurilor. Oficialii acestor ţări urmează să se întâlnească din nou în luna mai...Până în prezent, foarte puţine ţări din lume au construit un depozit permament pentru deşeurile lor, rezultatul nedorit al procesării combustibilului nuclear în vederea obţinerii energiei... Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deşeuri nucleare cu un nivel înalt de radioactivitate, comparativ cu 1900 de metri cubi în Marea Britanie şi un volum asemănător în Franţa. Autorităţile olandeze, alături de cele germane, se opun din principiu exportării deşeurilor nucleare. Costul suportat de Olanda pentru construirea propriului său depozit ar ajunge la circa două miliarde de euro. Alte state UE implicate în proiect, precum Slovacia, Lituania şi Slovania, se confruntă cu provocări similare. Deoarece au doar unul sau două reactoare, aceste ţări ar prefera să suporte împreună costurile construirii unui depozit geologic. Bulgaria şi România au două reactoare, în vreme ce Slovania dispune doar de un reactor pe care-l partajează cu Croaţia."

tot eu spunea...

si pentru ca tot a fost vorba de rosia montana, cotidianul scrie la obiect pe aceasta tema " Pentru exploatarea aurului, potrivit legii minelor, statul percepe o redevenţă de doar 2% din valoarea producţiei. Practic, în cei 16 ani de exploatare a zăcământului, statul va primi anual de la compania Roşia Montană Gold Corporation suma de 12,5 milioane de dolari. Valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană, la cotaţia din 25 februarie 2010 de la bursa londoneză, este cuprinsă între 9,76 şi 11,70 miliarde de dolari, dacă luăm în calcul faptul că uncia de aur era evaluată la 1.093 dolari. Din aceşti bani statul poate primi sigur, în situaţia în care ar începe exploatarea aurului, suma de doar 200 milioane de dolari.

Asta deoarece potrivit legii minelor articolul 45 “redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte la o cotă procentuală de 2% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice”.

Redevenţa minieră este datorată din ziua începerii realizării producţiei şi este plătibilă trimestrial, cu scadenţă până la data de 20 a primei luni a trimestrului următor, se mai arată în lege.

Curios lucru, dar chiar în aceste condiţii, ştiind practic cât este redevenţa (sau ar fi trebuit să ştie deoarece Agenţia Naţională de Resurse Minerale se află în subordinea ministerului Economiei), Adriean Videanu a declarat la finalul anului că vrea ca proiectul Roşia Montană să înceapă cât mai curând posibil cu actualul investitor, Gabriel Resources. " http://www.cotidianul.ro/statul_da_pe_maruntis_aurul_de_la_rosia_montana-108801.html

helen spunea...

revenind, cu alte 2 linkuri de interes pe aceasta tema: Se justifică oportunitatea investiţiei de la Roşia Montană? ( http://www.cotidianul.ro/dosarele_cotidianul_rose_justifica_oportunitatea_investitiei_de_la_rosia_montana_2-110053.html ) - continand întrebări pe care avem dreptul sa le punem, iar răspunsurile vor oferi o probă concludentă despre cum înţeleg decidenţii politici să-şi respecte obligaţiile cuprinse în Constituţie şi Codul penal şi apoi în ce măsură reprezentanţii firmei canadiene pot articula soluţii problemelor ridicate în prezentul material.