Translate by Google

sâmbătă, 14 iunie 2008

Cele mai vechi inscrisuri din LUME - Tablitele Tartaria

Credea cineva ca istoria comunicarii scrise isi are originea la TARTARIA, judetul ALBA (DN 7, Sebes 16km - Deva 47km). Trecatorii (automobilisti, turisti, s.a.) trec fara sa observe monumentul din imagine. Acest monument marcheaza zona unde s-a descoperit "PRIMUL MESAJ SCRIS DIN ISTORIA OMENIRII". In fapt, " În Transilvania, în localitatea Tărtăria din judeţul Alba, între Alba Iulia şi Orăştie (făcând parte din cultura Turda asemănătoare culturii Vinca), cercetătorul clujean Nicolae Vlassa a descoperit, în 1961, trei tăbliţe de lut, dintre care două sunt acoperite cu reprezentări stilizate de animale, copaci şi diferite obiecte. Cea de-a treia, de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărţite prin linii. Observând similitudini între tăbliţele găsite la Tărtăria şi scrierile de pe tăbliţele sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, cele din urmă datând de la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î. Hr., specialiştii români au luat în considerare ipoteza conform căreia şi tăbliţele de la Tărtăria ar fi vestigii ale unei scrieri străvechi. Tăbliţele de la Tărtăria sunt însă mai vechi cu un mileniu decât monumentele scrierii sumeriene, fiind datate din prima jumătate a mileniului IV î.Hr. Astfel, dacă se admite că ele reprezintă intr-adevăr scrieri, Tăbliţele de la Tărtăria sunt cele mai vechi scrieri găsite până-n prezent."
Locatie. Vizitati atunci cand ajungeti in pozitia geografica indicata: TARTARIA, judetul ALBA (DN 7, Sebes 16km - Deva 47km) - parcare margine DN7 (peste sosea de halta CFR TARTARIA).

Posted by Picasa

2 comentarii:

fana penelor de curent spunea...

update in stilul dan diaconescu: Senzational ! mare descoperire ! “Surorile” tablitelor de la Tartaria, descoperite la Vadu Rau. "Descoperirea are o importanta deosebita pentru ca, iata, ea demonstreaza ca celebrele placute de la Tartaria, datate ca fiind mai “tinere” cu peste un mileniu decat cele sumeriene de la Djemdet Nasr, Kis si Uruk, considerate indeobste cele mai vechi forme de scriere din lume, nu reprezinta un caz izolat, accidental, ci o activitate cat se poate de organizata, desfasurata de locuitorii acelor vremuri de pe actualul teritoriu al tarii noastre."

pentru mai multe detalii: http://www.gardianul.ro/Senzational.-%E2%80%9CSurorile%E2%80%9D-tablitelor-de-la-Tartaria,-descoperite-la-Vadu-Rau-s139682.html

ps: tocmai a fost o pana de curent!

tot fana... spunea...

update: "Marco Merlini a venit, a muncit, a fotografiat şi a lansat cel mai important proiect la care lucrează acum în care bazinul dunărean schimbă în mod esenţial istoria culturală a lumii: „Sunt de părere că este timpul ca oraşul Cluj să exploateze norocul pe care îl are prin deţinerea tăbliţelor şi să organizeze primul muzeu din Europa dedicat scrierii danubiene. Succesul înregistrat de actuala expoziţie «The Danube Script in Light of the Tartaria and Turdas Discoveries» ţinută de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, în colaborare cu The Institute of Archaeomythology and the Tărtăria project at Euro Innovanet, este un indicator important pentru succesul pe care l-ar avea oraşul acesta."

sursa: http://www.cotidianul.ro/palpitatii_dupa_7_000_de_ani-94842.html