Translate by Google

duminică, 1 martie 2009

La Oarba de Mureş a existat un erou colectiv: oştirea română

Recent am trecut prin Oarba de Mures, un loc cu rezonanta in istoria poporului roman, citam din cuvantul la dezbaterea parlamentara a deputatului Lădariu Lazăr "Ardealul şi-a aşteptat fraţii cu inima la trecători, cu nădejde în izbânda visată, dorinţa de eliberare a Ardealului era să fie sprijinită, ca dovadă a unităţii de neam, de Divizia a IX-a de Infanterie Constanţa a generalului Costin Ionaşcu, celebra Divizie Mărăşeşti care s-a acoperit de glorie în Moldova în anii Primului Război Mondial.

Ajunşi la capul de pod Cipău - Ogra - Iernut au întîlnit iadul pe pămînt: forţarea Mureşului, lupta pentru fiecare metru de teren sub văzduhul care fierbea avea un singur ţel – cucerirea blestematei Cote 495, aşezarea steagului victorios pe o poziţie inespugnabilă. Sub singurul îndemn "Înainte, val după val!", au căzut în acea toamnă a anului 1944 peste 11 000 de ostaşi. Pentru scoaterea din nemeritata uitare a celor care au dat ţării ca supremă jertfă tot ce aveau mai scump, propria viaţă, acolo unde săptămâni a curs roşu Mureşul de sânge, acolo unde cei animaţi de vria de neam şi de ţară s-au aşezat temelie la altarul patriei, acolo în ţara de morminte de la oarba de Mureş, Societatea cultural-patriotică "Avram Iancu" - Filiala Mureş a propus înălţarea unui mausoleu, după modelul celui de la Mărăşeşti, pentru cei 11 000 de ostaşi români căzuţi la datorie pe câmpul de onoare. "

Un comentariu:

Radu Vasilache spunea...

Buna ideea. Bunicul meu a murit acolo, si nu i-am putut gasi numele pe nici o cruce (dar sunt atat de multe...) sau pe placa de pe monument.

As vrea sa stiu ca pot sa ii citesc numele scris acolo unde a cazut.